Egymás iránti tisztelet

Egymás iránti tisztelet- elmélkedés barátném kérésére

Tisztelni – sokszor használjuk ezt a kifejezést a mindennapokban. Mindenkinek jelent valamit, habitusa, gondolkodásmódja szerint. A tisztelet, a tiszt szótőből származva rangos személyt jelent, akire felnéznek, akinek meg kell adni az előzékenységet, figyelmet, odaadást. Olyan emberre utal, akinek kötelező megadni a különleges bánásmódot. De miért lenne ez a viselkedésmód csak a kiváltságosoké? Mindannyian része vagyunk az Isteninek, mindannyian egyediek és megismételhetetlenek vagyunk, ezáltal alanyi jogunk a tisztelet.

Közhelyként jön ide az, hogy bánj úgy mással, ahogy szeretnéd, hogy veled bánjanak, de úgy néz ki, ez valóban igaz. Ha úgy bánok Veled, ahogy magammal tenném, akkor

  • hagyom, hogy az legyél, aki vagy
  • elfogadom a világnézeted
  • elismerem az értékeidet,
  • figyelek rád, amikor kéred
  • békén hagylak, amikor arra van szükséged,
  • nem akarlak megváltoztatni.

A szó maga rendkívül széles tartományban mozog: beszélhetünk szülői tiszteletről, gyermeki tiszteletről, munkatársi tiszteletről, embertársi tiszteletről. A maga nemében mind különbözik, mégis egyvalami közös bennük. Számomra azt jelenti, hogy megpróbállak a legnemesebb emberként kezelni. Legyél akár a társam, a szülőm, a munkatársam, igyekszem figyelni Rád. Igyekszem elfogadni a terveidet, a vágyaidat, nem akadályozni, hanem segíteni. Néha csak úgy a háttérből, mert épp arra van szükség. Tisztellek, így megadom neked azt a lehetőséget, hogy önmagad legyél. Nem próbállak átformálni. Elfogadom azt, hogy más érzéseid, véleményed van egy-egy dologról. Tisztellek, ezért felnézek rád, az egyediségedért, az eredményedért. (Embernek lenni is komoly eredmény – Anthony de Mello szerint).

Gyakorlati síkon a tiszteletnek van egy másfajta értelmezése is: tiszteletre méltó az az ember, aki hiteles. Életvitelében és szavai közt összhang van. Fellépésével, mondanivalójával, személyes kisugárzásával ad másoknak. Fellépése bizalmat gerjeszt. Nem feltétlen nagy emberek sajátja ez. Anyák, nagymamák, átlagemberek is birtokolják ezt a képességet. Csöndes bölcsességet hordozva magunkban, tiszteletet keltenek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .