Önvizsgálat- a Munka

Nemrégiben igen megkínzott egy gondolat, amely úgy belefészkelte magát a fejembe, hogy egyenesen duzzogóvá, és elutasítóvá váltam egy ember kapcsán. Bebeszéltem magamnak felé egy elvárást, és mivel az elvárás nem teljesült, ezért igencsak ellenséges voltam. Látjátok, hogy a gondolat mennyire megmérgezi a másik emberrel való kapcsolatot? De még az életminőséget is, és a mindennapok örömérzésébe is beleszól, mert azt mondja a kisördög ott bent, hogy e nélkül, az elvárás nélkül (ide tetszőlegesen lehet beilleszteni bármiféle kívánalmat, gondolatot, vágyat); márpedig nem lehetsz boldog… majd csak akkor, ha az az illető úgy viselkedik, ahogy én szeretném. Akkor aztán teljessé válik a boldogságom, nemdebár? Mert csakis emiatt nem vagyok most teljes. Igenis, emiatt nem! ÉS az illető legyen kedves, vegye észre magát, és csinálja úgy, h én boldog legyek.
Amikor már eléggé untam a fenti morcosságom, a gondolataim, leültem, és a tanfolyamon tanult Byron Katie módszert vettem elő, amit már akkor is a kedvenceim közé soroltam. Ez a módszer, amely a Munka nevét viseli, maradéktalan őszinteséget kíván az embertől. Nagyon nem könnyű, nagyon nem! Le kell menni ugyanis teljesen önmagunkba, pőrén állni magunk előtt, megvizsgálni a mozgatórugókat, a titkolt egoista gondolatokat, vágyakat, elvárásokat. Szembenézni a nem szép oldalunkkal, az irányításmániával. De legelőbb is: meg kell határozni: kinek a dolgával foglalkozom, amikor ezt akarom? Sokszor már ez a kérdés helyre zökkent. Úristen, tényleg! Kinek a dolgával foglalkozom, és ki miatt vagyok én morcos? Talán a másik a hibás, aki minderről semmit sem tud? De ha tudna is, sem tudna más lenni, mint amilyen? A kis ördög persze ordibál, hogy de igen, igen , ő a hibás, mert…. ( a mert után végtelen hosszú lista következhet, kinek-kinek ízlése szerint ) .
Szóval leültem. Megkerestem, megnéztem, szembenéztem, sírtam,…. és minden alkalommal elcsodálkozom, hogy a válasz mennyire egyszerű. Odajutni fájdalmas és nehéz, de amikor a válasz megvan, a felszabadultság mindennél többet ér. A gondolat eltűnt. Az elvárás eltűnt, és igazából teljes vagyok mástól függetlenül is. A Munka működik, és tapasztalom, hogy valóban csak akkor fáj valami, ha elhisszük a gondolatot.
A módszert ajánlom nektek is sok szeretettel, ha éppen a gondolatok kínoznak, vagy boldogtalannak érzed magad bármilyen helyzet vagy személy miatt. Szépséges napot Nektek!

a munka

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Shopping Cart
Scroll to Top