Párkapcsolódás

Párkapcsolódás az életünkben

A szó jelzi érzékletesen, hogy egy pár kapcsolódik itt egymáshoz, s ez a kötődés jóval erősebb, mint egy szokványos ismeretség, barátság. A mai témánk az lesz, hogy miért akar párkapcsolódni valaki? Miért dönt úgy, hogy társat keres magának?

Szokások tengerében

Az erre adandó választ sokan kézenfekvőnek gondolják: mert nem jó egyedül, mert mindenkinek kell egy társ, mert párosan szép az élet. És hát ez a szokás is, nem? Felnövünk, megismerkedünk valakivel, hozzálátunk a családalapításhoz. Várjuk a herceget, a hercegnőt, aki boldoggá tesz minket. Érdemes itt megállni és elgondolkodni: azt várjuk, hogy boldoggá tegyen valaki! Nem azért keresek társat, hogy én boldoggá tegyek valakit, vagy épp együtt legyünk boldogok.Nem. Az alapprogram az, hogy várom azt, aki majd engem boldoggá tesz.

Már  erősen látszik, hogy mennyire tudattalan az egész kapcsolat keresése. Szokásmintából működünk, társadalmi elvárásból működünk.

Kapcsolati vágyaink különbözősége

A magas szintű kapcsolódások, a jó párkapcsolat kötéséhez elengedhetetlen az önismeret. Fel kell tenni mindig azt a kérdést, hogy mi a VALÓDI indok a párkeresésre? Ahányan vagyunk annyiféle indíttatásból vágyunk párra. Nem kizárólag a szerelem sodor valakit a másik útjába. Van aki támaszt keres, más anyagi előnyöket, megint más szórakozásra vágyik egy stabil társ oldalán, és természetesen ott a nagy betűs szerelem is. A felsorolásnak koránt sincs vége, teljesen egyedi módon jelenhetnek meg a vágyak az egyes emberek életében.

Ebben a kérdésben nincs ítélkezésnek helye. Mindannyiunk valamiféle gyermekkori tapasztalásból érkezik, és ez megadja a kapcsolódás egyes mintáit. Ezért valóban lehet őszinte vágy az anyagi biztonságra. Vagy őszinte vágy az önmegvalósításra, vagy egy közös kalandos életre. 

Mit gondolsz a Te indítékod mi valójában? Miért keresel társat? Mi az, ami miatt azt gondolod, hogy neked szükséged van erre? Mit adna meg neked a másik, ami nincs meg számodra egyedül, önmagadban?

Ha van kapcsolatod, akkor érdemes megvizsgálni, magadban, hogy igazából mi köt össze a másik emberrel? Mi az, ami miatt pont őt választottad?
Ez az első kérdés, amit fel kell tenni ahhoz, – legyél akár szingli akár páros életben lévő – , hogy őszinte kapcsolatot építs ki valakivel.


Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Shopping Cart
Scroll to Top