Párkapcsolódás

Párkapcsolat az életünkben

Párkapcsolat az életünkben

A  két szó érzékletesen jelzi, hogy egy pár kapcsolódik itt egymáshoz, s ez a kötődés jóval erősebb, mint egy szokványos ismeretség, barátság. A mai témánk az lesz, hogy miért akar párkapcsolatban élni valaki? Miért dönt úgy, hogy társat keres magának?Van-e ebben bármi tudatosság, avagy teljesen az ösztönök mentén kapcsolódunk?

Szokások tengerében

Az erre adott választ sokan kézenfekvőnek gondolják: mert nem jó egyedül, mert mindenkinek kell egy társ, mert párosan szép az élet. És hát ez a szokás is, nem? Felnövünk, megismerkedünk valakivel, hozzálátunk a családalapításhoz. Várjuk a herceget, a hercegnőt, aki boldoggá tesz minket.

Érdemes itt megállni és elgondolkodni: azt tanítják nekünk, hogy azt várjuk meg azt az embert, aki boldoggá tesz minket. Tegyen minket boldoggá valaki! Nem azért keresek társat, hogy én boldoggá tegyek valakit, vagy épp együtt, egymással legyünk boldogok. Nem. Az alapprogram az, hogy várom azt, aki majd engem boldoggá tesz.

Itt már erősen látszik, hogy mennyire tudattalan az egész kapcsolat keresése. Szokásmintából működünk, társadalmi elvárásból működünk.  A kislányok fejét különösen befolyásolja a Disney mese kultúra, ahol a herceg, aki jóképű, gazdag, és önfeláldozó, megérkezik, hogy a leány álmát teljes mértékben valóra váltsa, természetesen problémamentesen és könnyedén.

A valódi párkapcsolatokra szinte senki sincs felkészítve. Arra, hogy a kapcsolatok türelmet, kompromisszumot, önfeláldozást, figyelmet, kedvességet, önbizalmat, szeretetteljességet igényelnek. (rövid felsorolás mentén írtam).

Kapcsolati vágyaink különbözősége

A magas szintű kapcsolódások, a jó párkapcsolat kötéséhez elengedhetetlen az önismeret. Fel kell tenni mindig azt a kérdést, hogy mi a VALÓDI indok a párkeresésre? Ahányan vagyunk annyiféle indíttatásból vágyunk párra. Nem kizárólag a szerelem sodor valakit a másik útjába. Van, aki támaszt, biztonságot keres, más anyagi előnyöket, megint más szórakozásra vágyik egy stabil társ oldalán, és természetesen ott a nagy betűs szerelem is. A felsorolásnak koránt sincs vége, teljesen egyedi módon jelenhetnek meg a vágyak az egyes emberek életében.

Ebben a kérdésben nincs ítélkezésnek helye. Mindannyiunk valamiféle tapasztalásból érkezik, és ez megadja a kapcsolódás egyes mintáit. Ezért valóban lehet őszinte vágy az anyagi biztonságra. Vagy őszinte vágy az önmegvalósításra, vagy egy közös kalandos életre. 

Mit gondolsz a Te indítékod mi valójában? Miért keresel társat? Mi az, ami miatt azt gondolod, hogy neked szükséged van erre? Mit adna meg neked a másik, ami nincs meg számodra egyedül, önmagadban?

Ha van kapcsolatod, akkor érdemes megvizsgálni, magadban, hogy igazából mi köt össze a másik emberrel? Mi az, ami miatt pont őt választottad?

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Shopping Cart
Scroll to Top