A felelősségvállalásról

Kérés jött, hogy írjak a felelősségvállalásról. Nagyon örülök neki, mert egy olyan téma, amely ugyan foglalkoztatja az embereket, de helyesen kevesen tudnak viszonyulni hozzá.

Hárítások

Amikor valamilyen téren kudarcot vallunk, vagy nehézség jön szembe, amit nem tudunk megugrani, akkor a feszültség, a frusztráció nő. Megélni azt, hogy valami nem sikerül: nagyon nehéz. Szembenézni azzal, hogy rossz döntéseket hoztunk: fájdalmas. Ilyen esetekben keresünk kibúvót, mentsvárat. Áthárítunk valamit egy külső harmadik okra, hogy ne legyen akkora súlya az eseménynek.

Felelősség – bátorság

Van olyan életterület, ahol viszonylag könnyen megy a felvállalás, és van, ahol makacs tagadásba vonulunk. Jó megvizsgálni, hogy mivel kapcsolatban és kivel kapcsolatban hozok felelősségteljes döntéseket. Ez arra késztet, hogy szembenézzünk valamivel . Eszmélésünktől kezdve tanuljuk azt, hogyan hárítsuk át a rossz dolgokból, döntésekből eredő eseményeket másra, másokra, emberekre, intézményekre, népcsoportra, a lista végtelen. Nem szeretjük belátni a hibáinkat. Nem szeretünk esendőnek vagy butának látszani. Nem szeretjük elismerni, hogy valamit mi nem választottunk annak idején, mert túl sok áldozatot követelt volna.

Egy adott helyzetben mindig van választási lehetőség, de amikor az ember benne van a helyzetben, nem veszi észre azt, hogy másképp is dönthetne.

Önvizsgálat – a múltból tanulva

Legtöbb okból a gyávaság, a félelem, a megalkuvás, a mindenkinek való megfelelés az oka annak, hogy hárító mechanizmusokat építünk be.  De ugyanígy igaz az információ hiánya is, vagy az alapos utánajárás hiánya is beindíthatja a felvállalás hiányát. És most már egyértelműen látom, hogy a tudatosság hiánya milyen kárt tud okozni. Ha valamit teljes mellszélességgel, a felelősségünk teljes tudatával vállalunk, akkor az pozitív végeredménnyel végződhet, még akkor, is, ha a első pillanatban kudarcnak látszik.

A felelősség tehát az, ha már nem akarunk magunknak hazudni. És másoktól sem követeljük meg a hazugságot. Ha vállaljuk azt, hogy a döntéseink teljes mértékben önmagunk választásai, függetlenül a körülményektől. Ez a döntés nagyfokú szabadságot ad. Mert így nem függünk a környezetünktől.

1 thought on “A felelősségvállalásról”

  1. Pingback: Változás a kapcsolatainkban | Ronikulcsa

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Shopping Cart
Scroll to Top