Elhidegülés-Mondd ki ha, fáj!

Mi az elhidegülés egyik fő oka a párkapcsolatokban? Miért nem találjuk meg egymáshoz a kulcsot?

Gyakran tapasztalom, amikor beszélgetek párokkal a tanácsadásokon, hogy az a megrekedés egyik fő oka hogy nem beszélnek. Nem szólnak, csendben magukban tartják a gondolataikat, vagy éppen veszekedésben torkollnak ki teljesen más, jelentéktelen ügy miatt. Csak épp magáról a valódi problémáról nincs szó.

Azzal indokolják, hogy nem tudják, hogy mondják el, vagy, hogy ha el is mondják, akkor a másik fél nem érti a problémát, vádként veszi, és máris kész a napi vitaprogram.

Elhidegülés helyett: mondd ki, ha fáj!

A legtöbbször pontosan itt csúsznak el a felek. A kommunikáció tulajdonképpen csak egymásnak címzett sértegetések és szemrehányások sorába torkol. Így persze érthető, hogy egy idő után bezárulnak, és inkább nem is mondanak semmit. A félelem, hogy megint konfliktusba kell állni, megbénítja az embert, és inkább a hallgatás pillanatnyilag előnyösebb formáját választják. Azért pillanatnyilag, mert hosszú távon megbosszulja magát.

ÉRTŐ hallgatás

Ami hiányzik: az értő hallgatás. De a lehető legritkább esetben találkozom azzal, hogy valaki tud: odafigyelni, 100%-ban. Jelen lenni. Elgondolkodni. Engedni az álláspontból. Belátni a tévedést. Elnézést kérni. Ezzel a kommunikációs módszerrel ki lehet mondani, ha fáj. Nem kell védekező álláspontba menekülni. A megértés és az odafigyelés fél siker a kapcsolat megmentére hozott áldozatok sorában.

Önismeret útján

A kapcsolatok nagy százaléka megmenthető lenne, ha kellő önismerettel rendelkeznénk. Az önismeret kapcsán szóba jöhet az, hogy: mi a szeretetnyelvem? Mi a másik szeretetnyelve? Milyen piros gombjaim vannak? Mi az, amire ugrok, sértésnek veszem, és ebből az érzésből nem tudok objektív lenni? – Az önismeret nagyon erős tartást ad. Ha tudom, hogy NEKEM mi az, ami fáj, honnan ered, akkor lehet hozzá kulcsom is, amivel meg tudom oldani a problémákat. Persze, ideális esetben mindkét fél nyitott az önismereti megoldásokra.

Ezt követően egy jó kommunikációs tréning sem árt. Megtanulni kifejezni, ami bennem van. Kizárni azokat a szavakat, hogy : „ te mindig, te sosem, mert TE” , kizárni az ítéletet, a kommunikációból.

Tapasztalom: ha az ember először önmagát teszi rendbe, úgy változik vele együtt a környezete is.

Segítségre van szükséged? Várlak egyéni konzultációmra!

  Roni

  Leave a Comment

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

  Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

  Shopping Cart
  Scroll to Top