Önszeretet-önelfogadás

Küszködünk azzal, hogy mások szemén keresztül próbáljuk elismertetni önmagunkat. Mások visszajelzésétől tesszük függővé az értékességünket. Tapasztalható, hogy ez sosem elég. Ha belül nincs meg az elfogadás, akkor a külvilágból érkező visszajelzések nem integrálódnak be a személyiségünkbe.

Az önszeretet gyakorlása

Önmagunk megszeretése azzal kezdődik, hogy megismerjük igazi énünket. Az önmegismerés pedig akkor lehetséges, ha szóhoz engedjük jutni korábban elutasított személyiségrészeinket. Ne feledjük: személyiségünk kevésbé szeretett oldaláról mi magunk mondtunk le – ezért mi vagyunk azok, akik kiszabadíthatjuk az elnyomásból. Ehhez annyit kell tennünk, hogy kilépünk a napi mókuskerékből és feladat-üzemmódból, átváltunk egy lassabb és befelé forduló működésbe, és egyszerűen hagyjuk magunkat olyannak lenni, amilyenek vagyunk. Ez az önelfogadás lényege. Ha szomorúak vagyunk, akkor átélhetjük a szomorúság érzését teljes mélységében. Ha egy döntéshelyzetben nem tudunk dűlőre jutni, felvállaljuk a bizonytalanságunkat, és nem próbálunk olyan határozottságot mutatni, amivel nem rendelkezünk.

S mi történik ezután? Jé, teret engedtem a negatív érzéseknek, a korábban kritizált tulajdonságoknak, elutasított szükségleteknek, és nem dőlt össze a világ! Abban a pillanatban, amikor elfogadhatóvá válik a tökéletlenség, amikor eredetiségünk és szabálytalanságunk szabadon megnyilatkozhat, végre betörhet a tudatunkba, hogy minden esendőségünkkel együtt megismételhetetlen és szeretetre érdemes lények vagyunk. Hogy a hiányainkkal együtt vagyunk teljesek, és a magunkra aggatott címkék nélkül érdekesek. S hogy békét kötni önmagunkkal egy életre szóló és biztos alapokon nyugvó szerződés.

Az igazi élet akkor kezdődik, ha ez megtörténik. Az önszeretet nem egyenértékű a beképzeltséggel, nem azonos az önteltséggel. Azt jelzi: ismerem magam jól, a jó és a rossz tulajdonságokkal együtt, és ez utóbbiak kapcsán akár nevetni is tudok azon. Ha már nem nyom be vörös gombot egy-egy megjegyzés, ha már önmagam is elfogadom a teljességem, akkor megérkeztem. Akkor önmagam adhatom minden élethelyzetben, minden életterületen. Megszűnnek a játszmák, és a bennem lévő sebek begyógyulnak. 

Önszabotázson túl

Vannak esetek, amikor az önszeretet mélyebb akadályokba ütközik. Ekkor jó ezt megvizsgálni, feloldani a blokkokat, ránézni ennek valóságára. Akár transzgenerációs blokk is lehetséges ennek kapcsán. Ha nagyon mély az önszeretet sérülése, akkor érdemes erre ránézni a családállítás módszerével, és feloldani azt.

Roni

    Leave a Comment

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

    Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

    Shopping Cart
    Scroll to Top