Szeretetnyelv

Sokszor gondoljuk azt, hogy a társunk, barátunk, szüleink nem szeretnek minket s ez elég sok konfliktust okoz a különféle társas kapcsolatainkban.  

Tanult minták mentén

Az emberek azonban különbözőek, tanult mintáik szerint reagálnak a világra, s szintén e tanult minták mentén mutatják ki szeretetüket is. Amikor vádaskodunk, ítélkezünk, hogy a másik ember nem szeret eléggé, gondoljuk át, hogy biztos így van ez? Egész biztosan nem szeret a párom, a barátom, az anyukám vagy az apukám? Vagy csak nem úgy szeret, ahogy mi elvárnánk? Gary Chapman 5 területre osztotta fel azt, hogy milyen módokon közölhetünk és várhatunk szeretetet.

Szeretetnyelvek

Az öt szeretetnyelv a következő:

  • Elismerő szavak
  • Minőségi idő
  • Ajándékozás
  • Szívességek
  • Testi érintés

Ismerd fel!

Ezek közül mindannyiunknak van egy elsődleges szeretetnyelve, amely mélyebben hat ránk az összes többinél. Ez a saját életemben is igaz, felismertem, hogy a párom teljesen más szeretetnyelvet beszél, mit én, s bizony időbe tellett, míg elfogadtam, hogy nem arról van szó, hogy nem szeret, hanem másképp szeret.

Érdemes felülvizsgálni kapcsolatainkban, hogy mi milyen nyelvet beszélünk, s a társunk mit értékel tőlünk. Látványosan javíthatunk a kommunikáción és a kapcsolódásaink minőségén, ha ezt megvizsgáljuk, és átértékeljük magunkban.

Ti milyen szeretetnyelvet beszéltek? 

A következő írásokban egyenként is átvesszük őket.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Shopping Cart
Scroll to Top