CÉLOK, TERVEK – A LÉLEK EREJE

Mostanában talán többször láttátok, hogy említem a tervezés, célok szavakat a posztjaimban. Részben az év vége ihleti a sorokat, de sokkal inkább az év közbeni ülések tapasztalatát szeretném most összegezni. Sokak esetében vettem észre ugyanis, hogy nem rendelkeznek célokkal az életükhöz. Nincs világos képük arról, hogy mit szeretnének, merre tartanak, és ez a tanácstalanság jócskán elveszi az életenergiát.

CÉLOK, TERVEK – AZ EGÉSZSÉG EGY RÉSZE

Jómagam sem vagyok valami hatalmas stratéga, ami azt jelenti, hogy nem bonyolítom túl az életemet apróságig lebontott tervezéssel, de alapvető, hosszú távú céljaim, terveim vannak. Ez adja meg számomra az élet borsát, ez adja meg a kihívást, és a jelenlétet az életben. Persze, nekem sem volt mindig így. Volt olyan időszak amikor csak sodródtam, arra várva, hogy majd az élet megmutatja, hogy mit kell tennem, és így persze volt egy kis felelősség vállalás áthárítása is a sors nevű intézményre, hogy majd az szállítja nekem a sikereket.

MIÉRT JÓ?

Ha van cél, van terv, akkor mozgósítja az egyén a belső tartalékait, világos képalkotással folyamatosan meghaladja önmagát. Fejleszti a képességeit, netán tanul. Tágítja a nézőpontját, különböző ismeretekre tesz szert. Ha van egy világos kép, az életben tart, motivál, örömet okoz. Ha van cél, akkor van, miért felkelni van miért küzdeni. Jó is ez – önbizalmat ad. Minden cél elérésekor újabb és újabb ismeretet szerzünk önmagunkról, és minden beteljesedett pontnál erősebbé válik a kapcsolat önmagunkkal.

Ha vannak célok, és ezeket apránként valóra váltja az egyén, akkor az életében boldogságot tapasztal meg. Mert megérti, hogy ha valóban küzd valamiért, akkor azt elérheti. Így tudja, hogy tényleg van hatalma a saját élete felett, nincs kiszolgáltatva a külső körülményeknek.

(természetesen van hatása a körülményeknek, de van hite önmagában arra nézve, hogy új utakat tud keresni baj esetén).

Ha nem is sikerül minden cél, az sem baj, tapasztalat, tanulás, újratervezés, minden adott lehet számunkra a sikerhez. Még akkor, is örülhetünk ennek, ha nem sikerült valami, mert megérthetünk fontos dolgot önmagunkról.

CÉLOK NÉLKÜL

De visszatérve a tapasztalatra: sok esetben találkoztam azzal, hogy nincsenek célok, nincsenek tervek, nem tudja, hogy hogyan szeretne élni.

Nehéz ilyen esetben visszamenni az alapokig, hogy valamiféleképpen alkossunk egy képet arról, hogy milyen élet az, amire vágyik, természetesen a realitások talaján – ami azt később lehet már irrealitás is – és meglepődve tapasztalja, hogy az apró lépések megtételével egyre nő az önbizalma, az életereje.

Tehát, mindenképp szükséges valamiféle vágy, ami értelmet ad a mindennapoknak, és ami megszünteti a sodródást a fátum, a végzet érzését. Mindenki számára járható út, hogy önmaga számára értéket teremt. Kezdve a kisebb lépésekkel, eljutva a nagyobbig. Nincs rosszabb, mint sötétben tapogatódzni, és lemondani arról, hogy uralni tudjuk az életünket, a gondolatainkat.

Ha így érzel, szívesen segítek neked újratervezni, célokat kitűzni, azokat elérni, lépésről- lépésre. Nincs jobb, mint amikor megvalósulnak a vágyak még akkor is, ha azok elsőre apróbb eredményekként mutatkoznak meg.

Boldog Új Évet mindenkinek!

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Shopping Cart
Scroll to Top