Mi a te történeted?

A TÖRTÉNET

Mindannyian – élve az életünket- kreálunk magunknak az életünk eseményeiből egyfajta történetet, amivel azonosítjuk magunkat. Ez a történet nagyon hasznos, hiszen azontúl, hogy identitást ad nekünk, számos más egyéb dologra is lehet használni. Példának okáért ad felmentést, igazolást, el lehet bújni mögé, és felelősséget vállalni sem kell.

Az IGAZOLÁSAINK

Mindannyiunknak van egy ilyen története, ne legyenek illúzióink.  (Igen, nekem is). A történetek közös jellemzője, hogy újabb és újabb feladatot adnak nekünk  a problémagyártás során. Folyamatosan visszatérnek az életünkbe igazolásként hozva, hogy miért is nem

 • kaphattam meg,
 • tartok ott,
 • vagyok másmilyen,
 • nincs párom,
 • van párom,
 • nincs ez vagy az,
 • nem tudtam megtenni,
 • nem tudok tanulni,
 • nincs időm,
 • és a többi…

Ezeknek a kérdéseknek a megválaszolására mind alkalmas a történetünk, hiszen igazolja, hogy miért nem tudunk valamit megtenni, vagyis felelősséget vállalni.

CSAK egy példa:

Mondok egy átlagos, nem mély példát: van az életemben egy dolog, amire igent mondtam. Ez az igen most épphogy nyomást gyakorol rám, úgy érzem, hogy sok, nem bírok vele, és épphogy szenvedek a dologgal. Szépen kreáltam magam köré egy történetet, hogy miért is kellett nekem ez a dolog. A történetben mások is szerepelnek, és persze szépen mondtam, hogy azért mondtam igent, mert Ő azt mondta, hogy így helyes, ezt kell tennem. Igaz ez? Hát persze, hogy azt mondta, hogy helyes, hiszen a döntés helyes is volt. De valójában ki mondott igent? Hát persze hogy ÉN! Ki a felelős a dologért? ÉN magam. Nem tolhatjuk másra a felelősséget, nem kreálhatunk az eseményből történetet. Illetve persze lehet, de az valódi megoldást kínál?

De a történet szépen felöleli azt, hogy más hogyan gyakorolt nyomást rám. Holott bármikor dönthettem volna bárhogyan is, szabad akarattal rendelkezve.

Ez egy hétköznapi egyszerű esetre lebontott történet. Az igazi személyes történeteink mélyebbre nyúlnak, a teljes valóságunkban gyökereznek, és folyamatosan használjuk önigazolásként, önmeghatározásként.

feladat bátraknak:

Ha bátrak vagytok, keressétek meg, hol bújtok a történeteitek mögé. Mi az a történet, amit kreáltál magadnak és ami mögé folyamatosan elbújsz?

1 thought on “Mi a te történeted?”

 1. Pingback: 6 dolog, amivel ingyenesen segítheted a fejlődésed - Ronikulcsa

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Shopping Cart
Scroll to Top