Változás a kapcsolatainkban

A korongok kettes – változás lapjáról beszéltem a tanfolyamon, akkor indult el bennem egy gondolatfolyam a változásról a kapcsolatainkban. Sok írás született mostanában a változásról, ezek általában a társadalmi kérdések kapcsán születtek, vagy események szintjén mozogtak. Most a személyekkel kapcsolatos hullámzásáról írnék.

Áramlás

Arról beszéltünk, hogy semmi sem állandó, az élet egy folyamatos áramlás. Ebbe beletartoznak az emberek is, akik körülvesznek minket. Mi pedig szeretnénk megtartani kapcsolatokat, barátságokat, üzleti társulásokat, mert ragaszkodunk a kötelékekhez.

Változunk, fejlődünk

Amit nem látunk, hogy a folyamatos fejlődésben állandóan változunk, átalakulunk. Van, hogy két ember teljesen másféle gondolkodásmód okán elfejlődik egymástól. Az egyik marad egy szinten, a másik továbbmegy, vagy épp mindkettő teljesen másfelé változik, míg nem marad már közös pont. Nem kellemes folyamat ez.

Mintha egy tükörben látná az ember a múló időt – a régi emlékek, vidám percek megvannak, de a hozzá tartozó ember már nincs. Meg kell tanulni elengedni, és nem ragaszkodni ahhoz, ami a múltat jelképezi.

Persze, ez nehéz, mert fájdalmas. De sokkal fájdalmasabb a már nem működő kapcsolatokat erőltetetten fenntartani. A legjobb, amit tehet az ember: a hála. Öröm a szép pillanatokért, a jó dolgokért, a kapcsolódásért.

Változás az üzleti kapcsolatainkban

Az üzleti társulásokra éppígy vonatkozik ez. Nem minden kapcsolat lesz hosszú életű, és nem minden üzletből lesz hosszú távú kölcsönös építő együttműködés. Itt is változik az ember, mást akarnak, másképp, máshogyan, és óhatatlan, hogy ki kell lépni abból a folyóból, amely inkább eláraszt, semmint öntözne. Mindenki megtalálja a maga párját, az épp aktuális fejlettségének megfelelően. Itt is sokkal jobb elengedni a nem működő kapcsolatokat, mert megakadályozza, hogy új, építő, gazdagító együttműködések jöjjenek be helyette.

A nem működő kapcsolatokhoz való ragaszkodás sokkal több gondot okozhat, mint első látásra véljük. A kommunikáció során sűrűsödnek a félreértések, egymás akaratlan bántása, a fájdalmas meg nem értések. Ez így a korábbi jó időszak emlékeit is átformálja.Egy biztos: a változás a kapcsolatainkban is állandó.

Engedjük el, ami nem működik. Ki tudja, később, a változások közepette egy más minőségben még feltámadhat a kapcsolat.

De egy biztos, mindennek megvan a helye, az ideje, és van, aki csak kis időre szegődik mellénk. Megvan ennek is az oka. Inkább örüljünk az értékes tapasztalatnak, amit adott.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Shopping Cart
Scroll to Top