A Jupiter-Szaturnusz együttállásról – téli napforduló idején

Sokan, sokfélét olvashattok most a Szaturnusz Vízöntőbe lépésről. Pár gondolat álljon itt tőlem is.

Minden változást megelőz valamilyen megbolydulás, valami, ami feszültséget kelt, amit nem ismertünk eddig abban a formában.  Minden új korszakot bevezet valami, ami szokatlan, váratlan – és ami előtt értetlenül állunk. Így volt ez most is 2020-ban, jelezve, hogy valami végérvényesen megváltozott.

Szaturnusz-Jupiter együttállás

A Szaturnusz és a Jupiter a Vízöntőbe lépésével felrúgja az eddig megszokott szabályokat. Ami érdekes, hogy egyszerre érezzük majd a szorítást és a lazítást is. A Bak jegyében haladva szabadság szó kevéssé nyert értelmet. A Vízöntő pedig alapvetésben kéri a szabadságot, a formák felrúgását, a megszokott keretekből való kilépést. Érdekes, hogy ez az együttállás pont a téli napforduló napjára esik, amikor a legrövidebb a nappal, és az éjszaka a leghosszabb. Holnaptól egyre hosszabbak a nappalok, és így növekszik a fény – akár a mi életünkben is. A két bolygó jelentése ellentétes. Az egyik szigort, feladatot kér, a másik jutalmaz és támogatást ad. A szigorú Bakból kilépve mindenképp lazítja a játékszabályokat. Az időszak a csoporttudatnak kedvez. Az egyén most nem számít annyira, mint a csoportok, a közösség, az összetartozás. Minden lényegi változást csak így lehet beindítani: a közösség erejével. Árnyoldal, hogy az egyéni céloknak ez nem kedvez, de hát az egyén most alkalmat kapott arra, hogy kiteljesedjen, és nem úgy tűnik, hogy a világ jobb hely vált általa

Összefogás szükségessége

A kérdés csak annyi, hogy valóban képes-e az emberiség összefogni, jobb helyet készíteni maga számára. A csoporttudat ugyanis könnyen megvalósulhat alacsony szinten diktatúrában, magas szinten pedig okos, bölcs emberek összefogásában, amelyek a nagy egész érdekét (világ, bolygó, nemzet) nézik a személyes érdekek felett. A bolygónak mindenképp jó lenne egy magas szintű összefogás. A Jupiter-Szaturnusz együttállásában a kérdés még markánsabban jelentkezik majd.

Az online világ mindenképp erősödik, mondhatni az online tér egy hatalmas közösség – ennek ereje továbbra sem veszít a lendületéből. ÉS ahogy mondtam, a szorítást is érezzük, ennek alacsony és magas szinten is más és más következményei lehetnek. Alacsony szintű megéléssel a központosított ellenőrzés léphet életbe. Magas szinten a szólásszabadság és a online tér hatalmas közönségével lehetőség van beindítani a pozitív változások

Változás – sokféle forgatókönyv

Kicsit személytelen ez a hatás, kicsit érzéketlen is –  a Vízöntő híresen aszexuális, szellemi jellegű, így aztán ne csodálkozzunk a kapcsolatok hatalmas változásán. A család fogalma átalakul, amire már el is indult a folyamat, nagyon szépen látszik a világban. Ez nem jó vagy rossz, egyszerűen más.

És a következő években megtapasztalunk olyan dolgokat, amelyek mások, mint a megszokott gondolkodási-nevelési sémánk. Minden fejlődés azt akarja, hogy keressük meg az ideálisan működő formát. Az eddig működtetett rendszer kizsákmányolta a bolygót, elvette a jó levegőt, mérgezte a vizeket. Fel kell ismerni, hogy csak együttműködve élhetjük túl, egyéni megoldások nem hoznak eredményt.

Észre kell venni, hogy kölcsönös egymásrautaltság maga az Élet. Ha te többet veszel el, vagy ártasz, akkor nem csak másoknak, de magadnak is ártasz. El kell(ene) jutni annak a felismeréséhez, hogy semmi sem csak a miénk. A közös gondolkodásmód az, amely most teret kíván.

Itt jön képbe a Szaturnusz – le kell mondanunk sok eddig megszokott kényelmi dologról, hogy aztán a másik oldalon a Jupiterrel bőségesen kapjunk is az élettől, a természettől, a világtól. Megszoktuk hogy a jelenlétük természetes, itt az ideje, hogy felismerjük: nem az.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Shopping Cart
Scroll to Top